Surface mapping of archaeological objects using laser ablation inductively coupled plasma mass spectroscopy (LA-ICP-MS) and double pulse laser induced breakdown spectroscopy (LIBS)

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Mapování povrchů archeologických objektů pomocí laserové ablace ve spojení s hmotnostní spektrometrií indukčně vázaného plazmatu (LA-ICP-MS) a spektrometrie laserem buzeného plazmatu (LIBS) v dvoupulzním uspořádání
Autoři

HRDLIČKA Aleš PROKEŠ Lubomír KONEČNÁ Veronika NOVOTNÝ Karel KANICKÝ Viktor OTRUBA Vítězslav

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference 9th European Workshop on Laser Ablation in Elemental and Isotopic Analysis
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova surface mapping; LA-ICP-MS; LIBS; archaeological objects
Popis Lokální analýza histologických struktur je často používána jak v medicíně, tak v environmentální oblasti, antropologii nebo paleontologii. Mapování prvkového složení řezů kostí a zubů zalitých v polyesterové pryskyřici bylo prováděno pomocí zařízení LA-ICP-MS (UP 213 New Wave a Agilent 7500ce ICP-MS). Druhá, méně citlivá technika spektrometrie laserem buzeného plazmatu LIBS, má na druhé straně výhodu možnosti konstrukce malých přenosných zařízení. Tento fakt vedl k experimentům porovnávajícím obě tyto techniky. Pro zajištění maximálního laterálního rozlišení při zachování přijatelných intenzit záření byla použita LIBS technika v dvoupulsním režimu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.