Kriegergräber im grossmährischen Burgwall Znojmo-Hradiště und seinem Hinterland

Název česky Hroby bojovníků z velkomoravského hradiště ve Znojmě a jeho zázemí.
Autoři

KLÍMA Bohuslav

Rok publikování 2019
Druh Článek ve sborníku
Konference Bewaffnung und Reiterausrüstung des 8. bis 10. Jahrhunderts in Mitteleuropa. Waffenform und Waffenbeigaben bei den mährischen Slawen und in den Nachbarländern.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://www.arub.cz/produkt/bewaffnung-und-reiterausrustung-des-8-bis-10-jahrhunderts-in-mittelauropa/
Klíčová slova Great Moravia; Znojmo-Hradiště; hillfort St.Hippolytus; fotified centre and hinterland; burial site; graves with weapons and spurs; grave goods
Popis Obsáhlá studie přináší vyhodnocení dílčí části výsledků velkého archeologického výzkumu centrálního velkomoravského pohřebiště, situovaného do předpolí hradiště sv. Hypolita ve Znojmě. Zde jsme dosud prozkoumali 602 hrobových celků. Studie věnuje pozornost celkem 19 bojovnickým hrobům se zbraněmi, ostruhami a meči (jeden dvojhrob). Čtyři z představených hrobů pocházejí také z druhého velkomoravského pohřebiště u kostela č. II v centru vnitřního hradu, na němž byly zachyceny a prošetřeny v malém a jediném volném prostoru, ohraničeném stavbami. Další hrob byl objeven v sídlištním prostředí hradiště a poslední dva velmožské pohřby s mečem (Dobšice a Hodonice) pocházejí z blízkého zázemí velkomoravského centra.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.