Psychologické fenomény a surfing: zážitek flow, životní spokojenost a osobnostní charakteristiky českých a slovenských surfařů

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SIDOROVÁ Dana MILLOVÁ Katarína PRUKNEROVÁ Tereza

Rok publikování 2016
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Cílem výzkumu bylo zkoumání vztahu mezi surfingem a zážitkem flow, životní spokojeností a osobnostními charakteristikami u českých a slovenských surferů. Pracovali jsme s dvěma soubory: skupinou surferů (N=69; Ž:34; :35; věk 20-47) a skupinou nesurferů (N=70; Ž=39; M=31; věk 18 - 50). Data byly sbírány online s využitím metod Flow State Scale-2 (Řezáč, 2007),Life Satisfaction Questionnaire (Fahrenberg et al., 2001) a NEO-FFI (Hřebíčková & Urbánek, 2001). Dotazník flow (Csikszentmihalyi & Csikszentmihalyi, 1982) byl administrován u skupiny ne-surferů pro identifikaci aktivity flow. Jediné významné výsledky byly zjištěny v oblasti osobnostních charakteristik. Skupina surferů mela vyšší úroveň ve všech dimenzích životní spokojenosti jako i obecné životní spokojenosti. Nisméně tyto rozdíly nebyly významné. Výsledky naznačují, že surfeři jsou více emočně stabilní, extravertovaní, otevření novým zkušenostem a svědomití.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.