Informace o projektu
Virtuální realita jako prostředek pro ekologicky validní testování kognitivních charakteristik (Testování kognitivních charakteristik ve VR)

Informace

Projekt nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
MUNI/A/1327/2022
Období řešení
1/2023 - 12/2023
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Filozofická fakulta

Obecným a často kritizovaným problémem psychologického testování je nedostatek ekologické validity. Technologický pokrok však nabízí prostředky jak dosáhnout větší realističnosti testové situace při zachování dostatečné kontroly nad prostředím, a tím i udržení vysoké interní validity celého procesu testování. Jako nejslibnější technologický prostředek pro dosažení rovnováhy mezi ekologickou a vnitřní validitou se jeví plně imerzivní virtuální realita (VR). Obecným cílem projektu je navržení inovativních testovacích principů a jejich implementace do originální aplikace ve VR prostředí. V rámci projektu bude navržena sada úloh pro testování vybraných kognitivních charakteristik jako jsou rychlost zpracování vizuální informace, pozornost, a rozhodovací procesy. Dále bude vytvořena aplikace pro VR, která umožní prezentaci testových scénářů a jejich vyhodnocování. Projekt bude završen sběrem dat pro ověření základních psychometrických charakteristik (reliabilita a konvergentní validita) nově vytvořeného testu.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.