The incidence of Post Traumatic Stress (PTS) in Czech Adolescents and It s Relationship to Internalised Psychopatology and Risk Behaviour

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Výskyt posttraumatického stresu u českých adolescentů a jeho souvislosti s internalizovanou psychopatologií a rizikovým chováním.
Autoři

BARTOŠOVÁ Kateřina

Rok publikování 2010
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Cílem práce bylo ověřit vztahy mezi škálou posttraumatického stresu, internalizovanou psychopatologii (deprese, úzkost, somatickými problémy) a rizikovým chováním (drogy, šikana, poruchy příjmu potravy, antisociální chování, rizikové sexuální chování) na vzorku český adolescentů. Do výzkumu bylo zapojeno 4980 žáků a studentů ze 150 škol. Pro účely této práce byly použity škály z mezinárodního projektu SAHA vyvinuté pod stejným názvem Weissbergem et.al. (1991) a upraveného Schwab-Stone et.al. (1999). Posttraumatický stres je komplexní fenomén, který ve svém důsledku výrazně ovlivňuje život jedince. Byla prokázána jeho souvislost s depresivitou (r=0,57, p<0.01), úzkostností (r=0,42, p<0.01) a somatickými problémy (r=0,47, p<0.01). Co se týče rizikového chování objevené korelace nebyly obecně příliš silné.Byly však naznačeny signifikantní vztahy mezi proměnnými posttraumatický stres a problémové chování dospívajících, užívání tabáku a poruchy příjmu potravy.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.