Sociální kontext postojů k řešení neplodnosti

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SLEPIČKOVÁ Lenka FUČÍK Petr

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociologický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova infertility; attitudes to infertility solutions; adoption; assisted reproduction; parenthood; Czech Republic
Popis Neplodnost je problémem, který se v české populaci týká asi 15 % párů v reprodukčním věku. Cílem naší analýzy je prostřednictvím dat z výběrového šetření "Manželství, práce, rodina" identifikovat postoje, které čeští muži a ženy k různým řešením neplodnosti (adopce, různé typy asistované reprodukce) zaujímají a faktory, jež tyto postoje ovlivňují a strukturují. První část analýzy hledala determinanty postojů k adopci a asistované reprodukci mezi vnějšími charakteristikami respondenta: významný vliv byl nalezen v případě vzdělání i náboženství. Vzdělanější respondenti jsou otevřenější metodám asistované reprodukce, nábožensky založení respondenti jsou otevřenější adopci. Z hlediska vnitřních determinantů (tedy postojových vzorců respondenta) jsme zjišťovali vliv preferenčního typu žen [Hakim 2000]. Naše zjištění jsou zdánlivě paradoxní: ze tří skupin žen (orientované na práci, orientované na kariéru a kombinované) jsou to spíše ženy s orientací na zaměstnání (a partneři žen orientovaných na zaměstnání), kteří by zvažovali nejvíce řešení neplodnosti. Třetí část analýzy, tj. analýza vnějších determinantů postojů k řešení neplodnosti, ukázala, že v některých případech jsou postoje více než vlastními charakteristikami respondenta ovlivněny charakteristikami partnera, přesněji, charakteristiky partnerů žen vstupují do postojů respondentek výrazněji než charakteristiky jich samotných.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.