Věková diskriminace - ageismus: úvod do teorie a výskyt diskriminačních přístupů ve vybraných oblastech s důrazem na pracovní trh

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VIDOVICOVÁ Lucie RABUŠIC Ladislav

Rok publikování 2005
Druh Odborná kniha
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Popis Zpráva prezentuje koncept vkové diskriminace ageismu v kontextu eské spolenosti. Pedkládá krátký úvod do teorie vkové diskriminace, zamýšlí se nad problémy její definice a nad otázkami zdroj a typologií nerovností. Empirická část zprávy prezentuje výsledky reprezentativního šetení v populaci eské republiky. V rámci šetení byly sledovány subjektivní soudy o výskytu vkové diskriminace v eské spolenosti a osobní zkušenosti respondent s nkterými jejími formami. Výzkum se zamil na zmapování situace v tch oblastech sociálního života, které se zdají být z hlediska vkové diskriminace nejcitlivjší: oblast obanských práv, oblast zamstnání a pracovního trhu, oblast dchodového systému a konen oblast zdravotní a sociální pée. Empirická data šetení Ageismus 2003 jsou doplnna o sekundární analýzu nkolika starších datových sobor a o analýzu dokument, novinových zpráv, legislativních dokument a politik. Zpráva obsahuje doporuení, návrhy intervencí ke zmírnní projev ageismu v naší populaci a k prevenci jejich dalšího rozvoje.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.