CAVIPLASMA: TECHNOLOGIE PRO DEKONTAMINACI ELEKTRICKÝM VÝBOJEM V HYDRODYNAMICKÉ KAVITACI V APLIKAČNÍM MĚŘÍTKU

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČECH Jan PROKEŠ Lubomír SŤAHEL Pavel RÁHEĽ Jozef RUDOLF Pavel MARŠÁLKOVÁ Eliška MARŠÁLEK Blahoslav FLODR Jan RŮŽIČKA Filip

Rok publikování 2022
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Potřeba urgentní dekontaminace techniky, osob, či zasažených zdrojů se při CBRN události pojí obvykle s užitím velkého objemu dekontaminační látky na místech s omezenou dostupností zdrojů. Předmětem příspěvku je představení technologie CaviPlasma generující vysoce biocidní/rozkladné kapalné prostředí na bázi peroxidové chemie pomocí elektrického výboje v kavitačním mraku v kapalině (voda). Díky vysoké robustnosti, objemové rychlosti v řádu m3/hod, nízké energetické náročnosti (? 1 kWh/m3), vysoké výtěžnosti (? 9,5 gH2O2/kWh) a závislosti pouze na přísunu elektrické energie a vody, je CaviPlasma atraktivním kandidátem pro vývoj robustní dekontaminační/biocidní jednotky snadno použitelné jednotkami IZS / AČR přímo v zasaženém prostředí. Účinnost technologie bude přestavena na studii dekontaminace vody od sinic, či řas a eliminaci patogenů obsažených ve stěrech z nemocničního prostředí.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.