Zaniklý odkryv kvarterních sedimentů u Bukové na severním okraji Žulovské pahorkatiny

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HANÁČEK Martin HOLUŠA Jakub

Rok publikování 2019
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Musei Moraviae, Scientiae Geologicae
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www Full Text
Klíčová slova preglacially rugged topography; subglacial glaciofluvial deposits; terminoglacial glaciofluvial deposits; coarsening-up succession; loess loam; permafrost; frost crack; Buková village; Žulová Hilly Land; Czechia
Popis Článek popisuje lokalitu elsterských glacifluviálních sedimentů (pískovna u Bukové), která již dnes již neexistuje. V pískovně byly odkryty korytovitě zvrstvené písky. V nadloží těchto písků ležely masivní i zvrstvené štěrky. Tyto sedimenty ukazují náhlý nahoru hrubnoucí trend z nízkoenergetických faciálních asociací do vysokoenergetických faciálních asociací. Obě faciální asociace odděluje výmolový erozní kontakt mezi těmito faciemi (erozní báze svrchní štěrkové asociace). Tento trend a vymezenost sedimentární pánve elevacemi skalního podloží jsou základem interpretace. Písky pravděpodobně vyplnily preglaciální depresi na bázi ledovce. Štěrky sedimentovaly na terminoglaciální výplavové plošině, omezené svahy preglaciálního reliéfu a čelem ledovce. V pískovně byly také odkryty důkazy permafrostu a sprašová hlína.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.