"Boj o výchovu nového člověka" : Mikrosonda do loajality ke komunistickému režimu na příkladu několika brněnských základních škol

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČERNÁ Jana

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference Studia Iuvenilia. Studentské historické sešity 2
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Dějiny
Klíčová slova Education; school; childhood; celebrations; ideology
Popis Článek pojednává o ideologické výchově dětí na několika brněnských školách v době upevňování komunistického režimu. Ve článku se vyskytují dvě roviny. První rovina ideologická zahrnuje základní badatelskou otázku, jak komunistická ideologie pojímala dětství a proč bylo dětství pro ideology stěžejním problémem. Druhá rovina se týká každodenní praxe ve školách a shrnuje způsoby, kterými mohlo dojít k vytvoření „Nového člověka“. K tomu měly sloužit přizpůsobené učební a výchovné metody, které byly rozděleny do čtyř kategorií – výchova vzorem, výchova prací, výchova láskou k přírodě a výchova kulturou. Úspěšné snahy komunistického režimu o vychování „nových lidí“ byly prezentovány prostřednictvím masových oslav na příkladu narozenin prezidenta Klementa Gottwalda.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.