Bývalí národní socialisté na jihovýchodě Moravy pod dohledem Státní bezpečnosti. Příklad využití tzv. kontrolních sítí proti domácím nepřátelům poúnorového režimu

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BÍLEK Libor

Rok publikování 2013
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Kapitola pojednává o problematice tzv. kontrolních sítí státní bezpečnosti, tedy o seskupeních odpůrců komunistického režimu, na něž se tajná policie bez jejich vědomí napojila prostřednictvím svého tajného spolupracovníka nebo příslušníka v přestrojení. Po popsání principu fungování kontrolních sítí příspěvek přibližuje jeden konkrétní případ jejich využití. Ten se týká skupiny bývalých příslušníků národněsocialistické strany z jihovýchodní Moravy, s nimiž v letech 1948 až 1950 komunikoval příslušník velitelství Státní bezpečnosti v Uherském Hradišti Jaroslav Tureček, vydávající se za člena západní výzvědné služby. Státní bezpečnosti se díky tomuto kontaktu podařilo mimo jiné zatknout ozbrojenou odbojovou skupinu „BOZ 38“ a vyslat do zahraničí do prostředí československého exilu svého tajného spolupracovníka.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.