Historická perspektiva ochrany člověka při přírodních katastrofách

Logo poskytovatele
Autoři

MILÉŘ Tomáš

Rok publikování 2014
Druh Článek ve sborníku
Konference XXXII International Colloquium on the Management of Educational Process: Proceedings of abstracts and electronic version of reviewed contributions on CD-ROM.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Civil protection, intergenerational transfer of information, education, natural disasters, global climate change.
Přiložené soubory
Popis Na české základní a střední školy se vrací „branná výchova“ jakožto „ochrana člověka za mimořádných událostí“ a na základě nařízení vlády se toto téma zavádí také do výuky na pedagogických fakultách. Potřeba připravovat budoucí generace na možná rizika existovala vždy. Obsah vzdělávání odráží aktuální potřeby společnosti a závažnost rizik, přičemž v současnosti je nutné především posilovat připravenost občanů na živelní katastrofy. Mezigenerační předávání zkušeností s přírodními katastrofami se osvědčilo a v historii lidstva má hluboké kořeny. Vlivem globální změny klimatu budou v 2. polovině tohoto století na Zemi panovat takové podmínky, s jakými lidstvo dosud žádnou zkušenost nemá, proto připravovat budoucí generace na živelní pohromy lze jen v omezené míře.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.