Mechorosty a cévnaté rostliny mokřadní lokality Kolo na Předních loukách v Bílých Karpatech

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ONDROVÁ Vlasta NOVOTNÝ Ivan HÁJEK Michal FUKSOVÁ Jitka FAJMON Karel HETTENBERGEROVÁ Eva

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Carpathica Occidentalis
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Botanika
Klíčová slova Bryum klinggraeffii; Campylium stellatum; Dactylorhiza incarnata; endangered species; liverworts; mosses; spring fen; Typha shuttleworthii
Popis V článku je uveden seznam mechorostů nalezených na prameništi Kolo v Bílých Karpatech, doplněný o seznam cévnatých rostlin a také o dva fytocenologické snímky. Mechorosty jsou běžné ve vlhké části lokality, ale vyskytují se často také na kůře stromů na okraji lokality a na disturbovaných místech. Byly nalezeny celkem 2 druhy játrovek, 38 druhů mechů a 1 makrofytická řasa (Chara cf. vulgaris L.). Byly nalezeny také druhy zapsané v Červeném seznamu: Campylium stellatum (LR-nt), Amblystegium tenax, Fissidens adianthoides, Fissidens pusillus, Plagiomnium elatum a Plagiomnium ellipticum (LC-att). Lokalita je zajímavá i výskytem vzácných cévnatých rostlin - z celkového počtu 174 nalezených druhů, 2 náleží ke kriticky ohroženým druhům (CR, C1), 9 k silně ohroženým (E, C2), 3 k ohroženým (V, C3) a 8 k druhům vyžadujícím pozornost (LR, C4a). Mezi nejvýznamnější nálezy patří nově nalezená populace druhu Typha shuttleworthii (CR, C1), extrémně početná populace druhu Dactylorhiza incarnata (E, C2) a velké porosty druhu Centaurea stenolepis (CR, C1). Další zajímavé nálezy jsou představovány druhy Blysmus compressus, Carex distans, Eriophorum latifolium, Ophioglossum vulgatum a Traunsteinera globosa (E, C2).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.