Západokarpatská pěnovcová slatiniště – příběh dlouhý 17 tisíc let

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HORSÁK Michal HÁJEK Michal HÁJKOVÁ Petra TICHÝ Lubomír DÍTĚ Daniel

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Živa
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova Calcareous fens; palaeoecology; historical development; radiocarbon dating; fossil records; snails; vascular plants
Popis Na základě ekologického výzkumu současného rozšíření druhů měkkýšů a rostlin na vápnitých slatiništích Západních Karpat a rovněž paleoekologických studií fosilních dokladů, doplněných o absolutní radiokarbonové datování, jsme potvrdily rozdíly ve stáří izolovaných slatinišť mezi vnější, flyšovou částí a vnitřní částí Západních Karpat. Většina lokalit ve vnější části je mladá, její vznik nebo současná bezlesá podoba souvisí s lidskou kolonizací v historické době, zejména v posledních 700 letech. Naopak slatiniště ve vnitřní části jsou starší, některé lokality dokonce přetrvávají po celou dobu poledové doby, případně až z období pozdního glaciálu. Tento rozdíl ve stáří lokalit může spolehlivě vysvětlit rozšíření reliktních druhů i korelaci slatiništních specialistů se stářím lokalit. Vyšší počet takových druhů je vázán na staré, reliktní lokality, které tak mají vysokou ochranářskou i vědeckou hodnotu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.