Floristic diversity patterns in the White Carpathians Biosphere Reserve, Czech Republic

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Diverzita flóry Biosférické rezervace Bílé Karpaty, Česká republika
Autoři

OTÝPKOVÁ Zdenka CHYTRÝ Milan TICHÝ Lubomír PECHANEC Vilém JONGEPIER Jan W. HÁJEK Ondřej

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Biologia
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www Fulltext on SpringerLink
Doi http://dx.doi.org/10.2478/s11756-011-0004-7
Obor Botanika
Klíčová slova Bile Karpaty Mts; Ellenberg indicator values; grid mapping; native and alien species; ordination; phytogeographical regionalization; plant species richness
Popis Flóra Bílých Karpat, horského hřbetu na jihovýchodě České republiky, byla dokumentována prostřednictvím 485 000 záznamů o výskytu cévnatých rostlin sebraných od poloviny 19. století. Celkem 1299 druhů zaznamenaných v 93 síťových polích o velikosti 2.8 x 3.1 km bylo použito pro analýzu prostorového rozmístění floristické diverzity v Bílých Karpatech. Mnohorozměrné statistické metody ordinace a klasifikace byly použity k detekci hlavních gradientů druhového složení a druhového bohatství. Měřená data o prostředí a Ellenbergovy indikační hodnoty byly použity pro kvantifikaci vztahu k flóry k prostředí. V Bílých Karpatech je nápadný floristický kontrast mezi západní a východní částí území, který odráží rozdíly v podnebí, průměrných nadmořských výškách a využití krajiny. Západní část se vyznačuje výskytem teplomilných, kontinentálních a vápnomilných druhů nelesních stanovišť. Naopak zalesněná východní část území podél státní hranice se Slovenskem a severovýchodní část území se vyznačuje výskytem acidofilních druhů s většími nároky na vlhkost. Toto rozmístění diverzity je v souladu s přijatým fytogeografickým členěním České republiky na fytogeografické regiony termofytika a mezofytika. Další členění území na čtyři oblasti, založené na klasifikovaných síťových datech, je také podobné současnému členění na fytogeografické okresy s výjimkou okresu Javorníky. Dvě území s velkou diverzitou se vyskytují v západní a severovýchodní části. Chudší je flóra v oblasti s intenzivním zemědělstvím. Druhové bohatství je závislé na jiných faktorech než druhové složení, zejména na půdní typy a kategorie krajinného pokryvu. Nepůvodní druhy jsou hojnější v oblasti s větší rozlohou orné půdy a zastavěných ploch a vzácnější v oblastech s travinnou a lesní vegetací.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.