Přirozená radioaktivita horninového prostředí speleoterapeutických léčeben v Císařské jeskyni a Sloupsko-šošůvských jeskyních (Moravský kras, Česká republika)

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠTELCL Jindřich ZIMÁK Jiří

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku v roce 2011
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Geologie a mineralogie
Klíčová slova Moravian Karst; natural radioactivity; gamma spectrometry; Devonian limestones; cave sediments
Popis Článek přináší souhrn výsledků terénního a laboratorního gamaspektrometrického sledování koncentrace přirozených radioaktivních prvků (K, U, Th) v horninovém prostředí speleoterapeutických léčeben v Císařské jeskyni a ve Sloupsko-šošůvských jeskyních v Moravském krasu. Hlavním zdrojem přirozené radioaktivity v obou studovaných jeskyních jsou klastické jeskynní sedimenty (jeskynní hlíny a fluviální sedimenty) s průměrnou hodnotou hmotnostní aktivity ekvivalentu 226Ra kolem 125 Bq.kg-1. Tato skutečnost souvisí s relativně vysokými průměrnými koncentracemi všech tří sledovaných prvků (1,7 % K, 2,2 ppm U a 11 ppm Th). Provedený výzkum neprokázal nápadnější rozdíly mezi radioaktivitou fluviálních sedimentů a sedimentů speleogenní povahy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.