Bear diet, seasonality and migration based on chemical multielemental teeth analysis

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Strava, sezonalita a migrace fosilního medvěda hnědého na základě multiprvkové analýzy
Autoři

NÝVLTOVÁ-FIŠÁKOVÁ Miriam GALIOVÁ Michaela KAISER Jozef FORTES Francisco NOVOTNÝ Karel MALINA Radomír PROKEŠ Lubomír HRDLIČKA Aleš VACULOVIČ Tomáš LASERNA Javier

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Přehled výzkumů
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova mammalia; migration; diet; seasonality; multielemental analysis; LIBS; LA-ICP-MS
Popis LIBS a LA-ICP-MS byly využity pro mikroskopickou distribuci prvků v dentinu a cementu špičáku fosilního medvěda hnědého (Ursus arctos). Distribuce vybraných stopových prvků (Sr, Ba, Fe) byly naměřeny na výbrusu kořene medvědího špičáku o velikosti 26 x 15 mm a 3 mm šířky. Byly sledována distribuce sodíku (Na), hořčíku (Mg) spolu s rozložením matričních prvků vápníku a fosforu (Ca a P). Ukázalo se, že pomocí LIBS a stejně tak i s LA-ICP-MS lze rychle analyzovat distribuci prvků ve fosilním zubu. Poměry stroncia a vápníku (Sr/Ca) a stroncia a baria (Sr/Ba) byly změřeny a zjištěny změny obsahu v souvislosti se sezónními přírůstky dentinu. Obsah je nízký v zimě, kdy medvěd je v zimním spánku, oproti letním přírůstkům, kde koncentrace stoupá díky bohaté potravní nabídce během vegetačního období. Obsah stroncia (Sr) nám vypovídá také o sezónních migracích studovaného zvířete mezi místem jeho zimního spánku a oblastí, kde si hledal potravu. Z analýz přírůstku cementu na kořeni špičáku a z koncentrací zkoumaných prvků lze říct, že zvíře uhynulo na rozhraní léta a podzimu, kdy medvěd hledal potravu pro vytvoření zásob na zimu. Zmíněné metody ukazují využití pro archeologii, paleontologii a paleoekologii, které umožňují zrekonstruovat etologii fosilního medvěda hnědého včetně výživy, zdraví a migrace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.