Několik poznámek k české rodinné politice

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

RABUŠIC Ladislav

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Demografie : Revue pro výzkum populačního vývoje
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova Family policy; lowes low fertility; social liberalism; economic deregulation; postponement transition; late fertility;
Přiložené soubory
Popis Stať se - v kontextu velmi nízké české plodnosti - opětovně zamýšlí nad tím, zdali a jak mohou opatření rodnné politiky stimulovat mladé lidi k vyšší plodnosti. Autor, jenž v minulosti zastával názor, že do procesu plodnosti není třeba státními opatřeními nijak zvláště intervenovat, reflektuje vývoj plodnosti v ČR po roce 1990 v evropském kontextu. Konstatuje, ve shodě s jinými autory, že nízká plodnost je nezamýšleným následkem dvou velkých sociálních transformací: společenského liberalismu (jenž je spojen s hodnotovou proměnou) a ekonomické deregulace. V těchto podmínkách se jedinci chovají velmi pragmaticky a z jejich hlediska pozitivně: odkládají založení rodiny a mají malý počet dětí. Co v tomto kontextu zmůže rodinná politika? Autor říká, že zvýšení české plodnosti by se teoreticky mohlo ubírat dvěma cestami: (1) Motivovat ženy, aby neodkládaly porody prvních dětí do vyššího věku. Tím by se nezkracovalo období reprodukce a rodinná politika by mohla snáze nabízet ženám možnost mít dvě nebo snad i tři děti. (2) Věk prvního porodu neovlivňovat, ale vytvořit podmínky pro to, aby ženy rodily druhé popř. třetí dítě i v pozdějším věku. Analýza těchto možností ovšem ukazuje, že nadějnější je spíše ta druhá. Celkově v závěru ovšem autor konstatuje, že jeho dřívější skepse o možnostech rodinné politky ovlivňovat pozitivně intenzitu plodnosti, zůstává.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.