On coherence in spoken discourse

Název česky O koherenci v mluveném diskurzu
Autoři

POVOLNÁ Renata

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference Drápela, M.,Vomlela, J. (eds) Silesian Studies in English 2006. International Conference of English and American Studies (Proceedings).
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Jazykověda
Klíčová slova spoken discourse - coherence - cohesion - negotiation of meaning - understanding and interpretation - communicative process - interactive discourse items
Popis Příspěvek nahlíží na koherenci jako na výsledek nepřetržitého procesu vyjednávání významu sdělení mezi partnery v dané interakci. Všechny reliky jsou součástí komunikativního procesu. V tomto procesu hrají interaktivní diskurzní částice, často nazývané pragmatické částice, pragmatické markery, diskurzní částice, diskurzní markery atd. důležitou úlohu, protože usnadňují posluchači pochopit a správně interpretovat, co mu chce mluvčí sdělit, a tak umožňují hladký průběh mluvené interakce. Koherence není vlastností každého textu. Je nezávislá na kohezi, protože závisí na interpretaci. Z toho plyne, že mluvený text je považován za koherentní, pokud je chápán jako koherentní účastníky dané komunikativní situace, v níž klíčovou roli hraje kontext. Nicméně kohezní prostředky včetně interaktivním diskurzních částic podporují koherentní interpretaci, a tudíž se účastní vytváření koherece v mluveném diskurzu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.