The associations between interoceptive awareness, emotion regulation, acceptance, and well-being in patients receiving multicomponent treatment : a dynamic panel network model

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Vztahy mezi interoceptivní pozorností, emoční regulací, přijetím symptomů a well-beingem u pacientů v multi-komponentové léčbě : dynamický panelový síťový model.
Autoři

KLOCEK Adam ŘIHÁČEK Tomáš

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Research in Psychotherapy: Psychopathology, Process, and Outcome
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www article - open access
Doi http://dx.doi.org/10.4081/ripppo.2023.659
Klíčová slova psychotherapy; well-being; emotion regulation; interoceptive awareness; acceptance
Přiložené soubory
Popis Mechanismy změny reprezentují klíčovou součást psychoterapeutického procesu. Tato studie zkoumá, nakolik mohou být síťové modely využity k testování mechanismů změny na skupinové úrovni. Druhotným cílem této studie je zjištění, které z hypotetizovaných mechanismů změny (emoční regulace, interoceptivní pozornost, přijetí symptomu) souvisí se změnami v psychologickém well-beingu. Vzorek obsahoval dospělé pacienty trpící psychickými obtížemi (N=444; 70 % žen) ze 7 klinických zařízení v České republice, kteří podstupovali skupinovou multi-komponentovou léčbu založenou z velké části na psychodynamické psychoterapii (trvající od 4 do 12 týdnů v závislosti na klinice). Data byla sbírána týdně pomocí MAIA, ERSQ, CPAQ-S a ORS nástrojů (v anglické verzi anotace plné znění). Panelová data byla explorována pomocí lag-1 longitudinal network modelu. Fit finálního modelu ořezaného o nesignifikantní vazby byl adekvátní. Byly odhadnuty tři sítě: temporální, kontemporální a mezi-subjektová. Nejvíce centrálním uzlem byla modifikace negativních emocí. Mechanismy, které byly pozitivně asociované s well-beingem zahrnovaly modifikaci, připravenost ke konfrontaci s negativními emocemi, přijetí operacionalizované jako užití si aktivity navzdory symptomu, a důvěra v tělesné signály. Přijetí negativních emocí bylo negativně asociováno s well-beingem. Nepřímé vazby k well-beingu byly pozorovány u uzlů: všimnutí si tělesných signálů, netrápení se z tělesných signálů a seberegulace. Závěrem, využití síťového přístupu k modelování panelových dat napomohlo generovat nové hypotézy pro budoucí výzkum a praxi, ku příkladu, well-being lze nazírat jako aktivní mechanismum nejen jako pasivní outcome v psychoterapii.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.