Národní identita, rámcové vzdělávací programy a edukační realita muzea: dispozitivní analýza

Autoři

KOLAŘÍKOVÁ Veronika

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Museologica Brunensia
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://digilib.phil.muni.cz/bitstream/handle/11222.digilib/144834/2_MuseologicaBrunensia_10-2021-2_6.pdf?sequence=1
Doi http://dx.doi.org/10.5817/MuB2021-2-4
Klíčová slova National identity; museum exhibition; dispositive analysis; framework education programme; museum education.
Popis Studie prezentuje výzkumná zjištění vztahující se k edukační rovině expozice Encyklopedie Slezska Slezského zemského muzea v Opavě ve vztahu k tématu české národní identity. Edukační realita je přitom ve výzkumu zastoupena sepjetím expozice a jejích exponátů s rámcovými vzdělávacími programy pro základní školy, které demonstrují státní společenský diskurz v oblasti vzdělávání. Metodologie případové studie byla založena na dispozitivní analýze, jejíž součástí byla i analýza materializací, tedy konkrétních exponátů vztahujících se k české národní identitě. Vzhledem ke svému cíli se studie také zamýšlí nad vztahem muzejní edukace k rámcovým vzdělávacím programům, které jsou běžnou realitou škol, a tak i dokumentem, se kterým může být pro muzejní edukátory přínosné se obeznámit.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.