Možnosti metropolitní meziobecní spolupráce a její institucionalizace: příklad Brněnské metropolitní oblasti

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Ekonomicko-správní fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KUNC Josef ŠAŠINKA Petr TONEV Petr DVOŘÁK Zdeněk RASZKOVÁ Soňa NOVOTNÁ Markéta CHALOUPKOVÁ Markéta KUBEŠ František

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Urbanismus a územní rozvoj
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
www https://www.uur.cz/default.asp?ID=5116
Klíčová slova regional policy; metropolitan cooperation; institutionalization; integrated territorial investments; Brno metropolitan area
Přiložené soubory
Popis V českém prostředí nebyla institucionalizace metropolitní spolupráce dosud významněji podporována na žádné z klíčových prostorově-hierarchických úrovní (obecní, regionální, národní), zatímco její význam je v mnoha vyspělých zemích zdůrazňován a rozvoj metropolitních regionů je v EU velmi podporován. Navíc se plnohodnotná odborná interdisciplinární diskuse k této problematice, která by poskytla platné závěry pro potřeby plánovací praxe, vyvíjí poměrně pomalu. Předkládaný příspěvek se snaží zaplnit tuto mezeru v českém prostředí, zejména prostřednictvím výsledků z dotazníkového šetření a empirických zkušeností z modelového území Brněnské metropolitní oblasti (BMO). Výsledky výzkumu naznačují ochotu obcí k formálnější institucionalizaci metropolitní spolupráce a vybrané kompetence obcí mohou být do budoucna přenositelné na nově zřízenou metropolitní platformu/agenturu. Spolupráce obcí je však stále významně limitována finančními aspekty a požadavkem na zachování základních samosprávných kompetencí podvázaných silnou historickou pamětí.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.