Perennially Perishable? Development Trends in the Set of De Facto States

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PODHRÁZSKÝ Štěpán DANĚK Petr

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Czech Journal of International Relations (CJIR)
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://doi.org/10.32422/mv-cjir.1662
Doi http://dx.doi.org/10.32422/mv-cjir.1662
Klíčová slova de facto states; internal sovereignty; security and political indicators; quantitative analysis; partial international recognition
Popis De facto státy se v uplynulých dvou dekádách posunuly z periferie do centra akademické pozornosti. Cílem příspěvku je identifikace typických trendů ve vývoji souboru těchto nestátních teritoriálních aktérů a posouzení vlivu částečného mezinárodního uznání na jejich vnitřní funkčnost. Pro dosažení cíle byla vytvořena kvantitativní metoda hodnocení stupně vnitřní suverenity, opírající se o soustavu sedmi indikátorů a souhrnný indikátor vnitřní suverenity. Předmětem analýzy nejsou jednotlivé případy, ale soubor nezávislých států. Ten tvoří 26 entit, jejichž vývoj je hodnocen v období let 2001 – 2018. Výsledky ukázaly podmíněnost trendů vývoje v souboru nezávislých států stavem světové politiky, významný pozitivní vliv vnější podpory na vnitřní suverenitu neuznaných států, i těsný vztah mezi bezpečnostními a politickými indikátory suverenity.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.