Region coby sociální konstrukt a kritická diskuze Paasiho konceptualizace regionální identity

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MAREK Petr

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geografie - Sborník České geografické společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www
Doi http://dx.doi.org/10.37040/geografie2020125010047
Klíčová slova social construct; regional identity; regional consciousness of people; identity of region; perceptual region
Popis Jak teorie institucionalizace regionů, tak i konceptualizace regionální identity podle Anssi Paasiho jsou velmi citovanými, avšak s Paasiho klasifikací regionální identity a významy jejích jednotlivých dimenzí pracují různí autoři různě. S tím úzce souvisí podceněná diskuze existence regionu jakožto sociálního jevu. Článek proto diskutuje sociální konstruktivismus a vztah jednotlivých dimenzí regionální identity. Klíčovými pro existenci regionu jsou subjektivní obrazy regionu, které lze ztotožnit s percepčními regiony. Region coby sociální jev existuje tehdy, když je ve vědomí/vědění lidí. Součástí identity regionu jsou vedle percepčních regionů také „objektivní“ regiony homogenní a funkční. Identita regionu (konkrétně percepční regiony) je podmínkou regionálního vědomí lidí, které je tak pouhou „nadstavbou“ regionu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.