Práce za pokladnou : Flexibilní organizace v supermarketech a prekarizace práce

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BEK Tomáš

Rok publikování 2019
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociologický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www článek - open access
Doi http://dx.doi.org/10.13060/00380288.2019.55.1.448
Klíčová slova flexible organisation; numerical flexibility; functional flexibility; precarisation of work; working conditions
Přiložené soubory
Popis Ve výzkumech prekarizované práce a pracovních podmínek nízkopříjmových zaměstnanců se často zdůrazňuje úloha pracovního trhu a státních institucí při utváření nebo prohlubování prekérních pracovních podmínek. Opomínají se přitom aspekty spojené s organizací práce. Na druhé straně ve výzkumech věnovaných organizaci práce se značná část literatury zaměřuje na vnitřní organizační struktury a opomíjí tématiku pracovních podmínek. Tento článek, založený na případové studii pokladních v supermarketech, se zaměřuje na flexibilizaci práce. Firmy se snaží snižovat náklady na práci a užívají k tomu dvě formy flexibility – numerickou a funkční. Numerická flexibilita dělí zaměstnance na různé skupiny v závislosti na jejich pracovní smlouvě. Kombinace těchto zaměstnanců umožňuje firmám najímat pouze takové množství pracovní síly, kterou skutečně potřebují. V důsledku tak snižují počty zaměstnanců a zintenzivňují pracovní nasazení těch, kteří zůstanou. Na druhé straně funkční flexiblita redefinuje obsah práce. V této souvislosti poukazuji na to, že pracovní povinnosti pokladních překračují rámec činností tradičně spojovaných s touto profesí a směřují k modelu univerzálního zaměstnance. Tento posun vede k poklesu kvalifikace, která společně s technologickými změnami ústí v degradaci práce. V důsledku process flexiblizace prohlubuje existující asymetrie ve vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a umožňuje firmám na zaměstnance převádět značnou část tržních rizik. Výsledkem je špatná vyjednávací pozice zaměstnaců a jejich nízké mzdy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.