Ageing quiz : dynamika stereotypů spojených se stárnutím (sekundární analýza výběrových šetření)

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

GREGOROVÁ Veronika

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference Stárnutí 2016 : sborník příspěvků 3. gerontologické mezioborové konference : 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha, 21.-22. října 2016
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www sborník
Klíčová slova Ageing; aging; old age; seniors; stereotypes; myths; gerontological literacy
Popis Tato práce sleduje zobrazování stárnutí/stáří/seniorů v kvízech Ageing / Aging Quiz, které lze nalézt na internetu. Tyto kvízy jsou sestaveny z nejběžnějších představ o stáří a stárnutí, které jsou většinou laděny stereotypně až negativně, a jsou využívány pro testování gerontologické gramotnosti, jejíž význam vzhledem ke stárnoucí populaci roste. Je pravděpodobné, že gerontologicky gramotný jedinec je lépe připraven na vlastní stárnutí, a jeho postoje k (současným) seniorům nejsou tolik ovlivněny (negativními) stereotypy. Cílem prezentace je nabídnout analýzu mýtů problematizovaných v zahraničních „Ageing Quiz“ a představení jeho českého ekvivalentu. Práce je sekundární analýzou veřejně dostupných kvízů zaměřených na vnímání stáří a očekávání toho, co stáří přináší. Tvrzení, která se v kvízech často opakují, jsou konfrontována s literaturou, a jejich ne/platnost také ověřena sekundární analýzou dat na české populaci. Ukazuje se, že některé představy o stáří, stárnutí a seniorech jsou přetrvávající mýty. Se stářím často spojovaná slova jako „většina seniorů“, „téměř všichni senioři“ apod. jsou používána mnohdy neadekvátně, a jejich použití je relativní a homogenizující. Zaměření více pozornosti na toto téma a zlepšování gerontologické gramotnosti bude v budoucnu užitečné a potřebné.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.