Posilování s olympijskou činkou a vzpírání v kondiční přípravě mládeže

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KRÁLOVÁ Tereza VANDERKA Marián CACEK Jan HAMMEROVÁ Tereza

Rok publikování 2018
Druh Článek ve sborníku
Konference Kondičný tréning v roku 2018
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Klíčová slova snatch; clean and jerk; methodology; LTAD; youth; children; weight training; strength training; conditioning training
Přiložené soubory
Popis Vzpěračský a silový trénink s olympijskou osou je vhodné zařazovat již do druhé etapy dlouhodobého rozvoje sportovce (LTAD) do „FUNdamentals“, pro dívky i chlapce již od šesti let. Toto období se zaměřuje na seznámení a učení se základní techniky vzpěračských cviků a cviků s olympijskou činkou. Tento nácvik je nejdříve realizován bez vnější zátěže, pouze s hmotností vlastního těla. Po zvládnutí správné techniky a jejího osvojení, lze přejít na techniku těchto cviků se dřevěnou tyčí nebo technickou osou. Až poté lze přejít na klasické olympijské činky a posilování s nimi. Silový trénink obsahující vzpěračská cvičení by měly děti absolvovat 2 – 3x do týdne s délkou trvání okolo 60 minut, s počtem opakování 3–5 u vzpírání a 5–10x u asociativních cvičení (Faigenbaum & Polakowski, 1999). Trénink u dětí musí být veden zkušeným trenérem s licencí národního vzpěračského svazu garantující kvalitu vědomostí a schopností. Metodiku nácviku vzpírání a posilování s olympijskou činkou je nutno rozlišovat vzhledem k použitým formám a nastavení objemu, intenzity tréninku u dětí a dospělých, i když budou začátečníci bez předchozích vzpěračských pohybových dovedností. V rámci metodické posloupnosti se řídíme sportovně specifickým věkem a ne kalendářním.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.