Sen o „stařičkém bílém pastýři“ : Sny, zjevení a proroctví jako hybatelé světových dějin 20. století v imaginaci českých katolických kněží

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HUSÁK Petr

Rok publikování 2017
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Kapitola se zabývá tématem proměny mentality katolických kněží v první polovině 20. století a zaměřuje se v prvé řadě na tzv. „kněžskou imaginaci“, tedy na proces přejímání, vytváření a tradování různých obrazů kněžství, představ o církvi, společnosti a moderním světu a jeho budoucím vývoji. Téma je zkoumáno na konkrétním příkladu českých kněží, kteří se nechali ovlivnit kulturním dílem vydavatele, mystika a vizionáře Josefa Floriana. Jako součást uvedené kněžské imaginace je představen osobní vztah k papežství, sen, zázrak, zjevení a proroctví. Povětšinou jde o inspirace zahraniční provenience, které byly ve zvýšené míře v období první světové války uchopeny jako klíčové hybatele dějin a rovněž se staly zdrojem „mobilizace“ kněží v reálné pastoraci.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.