Imobilizovaný katalytický systém pro oxidaci pyridinu a jeho derivátů na pyridin-1-oxidy peroxidem vodíku a způsob jeho přípravy

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PAZDERA Pavel CHMIELOVÁ Marcela

Rok publikování 2015
Druh Patent
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Vydavatel ÚPV Praha
Stát vydání Česká republika
Číslo patentu 305316
www http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/305/305316.pdf
Popis Řešení poskytuje katalytický systém a jeho použití pro oxidaci pyridinu a jeho methyl-derivátů na odpovídající pyridin-1-oxidy peroxidem vodíku, obsahující aktivní katalyzující složku jíž jsou směsné heterooxopolyanionty obecného vzorce [(P)a(Si)b(B)c(W)p(Mo)q(V)rO40]x-, kde fosfor je v oxidačním stavu +5, křemík je v oxidačním stavu +4, bór je v oxidačním stavu +3, indexy a, b, c jsou čísla z intervalu 0 až 1, přičemž součet a+b+c=1, wolfram je v oxidačním stavu +6, molybden je v oxidačním stavu +6, vanad je v oxidačním stavu +5, indexy p, q, r jsou čísla z intervalu 0 až 12, přičemž součet p+r+q=12, a x=80-5a-4b-3c-6p-6q-5r, a směsi těchto heteropolyaniontů, přičemž aktivní katalyzující složka je iontově imobilizovaná na organickém anexu. Organickým anexem je s výhodou kopolymer divinylbenzenu, s výhodou vybraný ze skupiny zahrnující síťovaný kopolymer methylstyren-divinylbenzen, síťovaný kopolymer akrylát-divinylbenzen, a síťovaný kopolymer methakrylát-divinylbenzen. Aktivní katalytická složka je imobilizovaná prostřednictvím protonizovaných nebo kvarternizovaných oligoaminů -[NRCH2CH2(CH2)m]n.NR3+, kde m=0 až 2, n=1 až 5, a substituent R je vybrán ze skupiny zahrnující vodík a C1 až C4 alkyl, a/nebo prostřednictvím kvartérních amoniových skupin -(NR´3)+, kde R´ je vybrán ze skupiny zahrnující C1 až C4 alkyl a 2-hydroxyethyl, vázaných na organický anex prostřednictvím methylenové -CH2- nebo karbonylové -(C=O)- funkční skupiny. Řešení se také týká způsobu přípravy tohoto katalytického systému.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.