Příspěvek k metodice povrchového sběru : Povrchová prospekce mikroregionu povodí říčky Únanovky. Předběžná analýza výsledků.

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MATOUŠEK Jakub KUČA Martin PROKEŠ Lubomír ŠTOHANDLOVÁ Jitka

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Studia archaeologica Brunensia
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www Digitální knihovna FF MU
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova surface finds; settlement structure; prehistory; Early Middle Ages; microregion
Přiložené soubory
Popis Příspěvek shrnuje předběžné výsledky projektu, zaměřeného na vyhodnocení vývoje pravěkého až novověkého osídlení v povodí řeky Jevišovky. Součástí projektu byl povrchový průzkum, který se zaměřil na oblast toku říčky Únanovky a během něhož byly jednak ověřovány publikované lokality, jednak zjištěny lokality dosud neznámé. Během projektu byla přímo prozkoumána plocha přibližně 9,5 ha, na níž bylo nalezeno přes 2 000 artefaktů. Většinu z nalezených artefaktů tvořila keramika, hlavně vrcholně středověkého a novověkého stáří, zastoupena byla i pravěká keramika, štípaná a broušená industrie. Nálezy ze sběrů byly datovány od neolitu až po novověk. Získané informace v budoucnu přispějí k celkové interpretaci vývoje sídelních strategií v mikroregionu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.