Stoneflies (Plecoptera) of the Czech Republic: species checklist, distribution and protection status

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Pošvatky (Plecoptera) České republiky: seznam druhů, distribuce a ochrana
Autoři

BOJKOVÁ Jindřiška SOLDÁN Tomáš

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj ACTA ENTOMOLOGICA MUSEI NATIONALIS PRAGAE
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zoologie
Klíčová slova Plecoptera; stoneflies; history of research; bibliography; check-list; red list; species distribution; frequency of occurrence; Bohemia; Moravia; Czech Republic
Popis Nový seznam druhů pošvatek (Plecoptera) byl sestaven na základě doposud publikovaných faunistických dat z 1420 lokalit (a 143 odkazů v literatuře) doplněných doposud nepublikovanými údaji z 775 lokalit získanými během posledních 20 let. Krátce je shrnuta také historie výzkumu tohoto řádu v České republice. Celkem 95 druhů bylo nalezeno na tomto území (85 druhů v Čechách, 81 druhů na Moravě). Ve srovnání s dříve publikovanými seznamy bylo přidáno 13 druhů, výskyt 8 druhů nebyl potvrzen, diskutují se také možné záměny v jejich identifikaci a jejich příčiny. Rozšíření jednotlivých druhů je zhodnoceno v rámci osmi faunistických okresů definovaných hlavně na základě povodí větších řek, frekvence výskytu je hodnocena hlavně vzhledem k řádu toku a nadmořské výšky jednotlivých lokalit výskytu. Údaje shromážděné během posledních přinejmenším 100 let také umožňují kriticky zhodnotit celý řád z hlediska druhové ochrany pošvatek. Nový červený seznam zahrnuje 5 druhý regionálně vymřelých, 6 kriticky ohrožených, 3 ohrožené, 10 zranitelných a 12 druhů téměř ohrožených. Zvláštní pozornost byla věnována druhům popsaným z území České republiky. Diskutuje se jejich typový materiál, typové lokality a nomenklatura. Druh Nemoura monticola Raušer, 1965, syn. nov. je považován za mladší synonym Nemoura fusca Kis, 1963.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.