VYUŽITÍ PENCIL GRAFITOVÝCH ELEKTROD (PeGE) PRO STANOVENÍ PURINŮ

Varování

Publikace nespadá pod Pedagogickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

NAVRÁTIL Rudolf JELEN František TRNKOVÁ Libuše

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj CHemZi, Slovenský časopis o chémii pre chemické vzdelávanie, výskum a priemysel
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Elektrochemie
Klíčová slova pencil graphite electrode;purines;PeGE;electrochemical sensor;linear sweep voltammetry;elimination voltammetry with linear scan;LSV;EVLS
Popis Pencil grafitová elektroda (PeGE) je jednoduchým, levným a netoxickým prototypem elektrochemického senzoru. Může mít mnohostranné využití, např. stanovení oxidačního chování biologicky aktivních látek, které hrají klíčovou roli v metabolických procesech živých organismů [1]. V práci jsou studovány vlivy změn ve složení povrchu PeGE na detekci purinových derivátů. Pro tyto účely bylo využito adsorpčních rozpouštěcích technik v kombinaci s lineární sweep voltametrií (LSV) a eliminační voltametrií (EVLS). Ke zvýšení citlivosti detekce purinů probíhala analýza v přítomnosti iontů mědi Cu(II), které jsou schopny v redukované formě vytvářet s puriny málo rozpustné komplexy Cu(I)-purin [2,3]. Bylo zjištěno, že i velmi malá změna ve struktuře povrchu PeGE významně ovlivňuje oxidační signály purinů. Z tohoto důvodu bylo nutné charakterizovat elektrodový povrch pomocí mikroskopických a spektroskopických metod. Na základě komparativních experimentů byly vybrány potenciálně nejvhodnější elektrody jako potenciální senzory purinů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.