Lektorka na Katedře biologie Pedagogické faklty MU
Katedra biologie zahájila vermikompostování!
Katedra biologie zahájila vermikompostování!
Na Katedře biologie PdF MU, Poříčí 7 naleznete nově vermikompostér ♻
Vermikompostér je nově založený, a proto nejdříve musí žížaly první dávku zpracovat. Jakmile bude bioodpad možné přidávat budeme vás informovat, ale nebojte se, nahlédnout dovnitř můžete už teď 👀
Co je to vermikompostování?
Vermikompostování je jednou z možností, jak přetvořit odpad v něco smysluplného a dopomáhají nám k tomu i naše pajdácké žížaly kalifornské. Termín vermikopostování se používá zejména pro kompostování v interiérech, kde žížaly chováme v kompostéru a pravidelně je krmíme bioodpadem z domácnosti.
✅ Co do vermikopostéru patří?
Žížaly mají rády organický odpad, který běžně vyhazujeme do popelnice. Jsou to například: zbytky ovoce, zbytky zeleniny, papírové ubrousky, čajové sáčky, kávové filtry a kávová sedlina, chlebové kůrky a také zbytky rostlin. Skořápky od vajíček do vermikompostéru dát můžete, ale je nutné je napřed rozbít na malé kusy. Vaječné skořápky obohatí vermikompost o vápník a při překyselení vermikompostéru pomáhají kompost neutralizovat.
❌ Co do vermikompostéru nepatří?
Rozhodně nedáváme do kompostéru živočišný odpad, jako jsou zbytky masa, kůže a kosti. Dále také mléčné výrobky a olej. Také sem nepatří cibule, česnek, zázvor a chilli. Proč? No, protože to žížalám jednoduše nechutná.



A kdo se u nás o vermikompostér stará?
Více článků
-
Kurzy češtiny jako druhého jazyka na PdF MU
Pod vedením Katedry českého jazyka a literatury a ve spolupráci s Katedrou ruského jazyka a literatury jsou v jarním semestru realizovány následující kurzy češtiny jako druhého jazyka.
-
Přednáška prof. Thompsona: Care Aesthetics, the arts and education
James Thompson je profesorem aplikovaného divadla na Univerzitě v Manchesteru. Je zakladatelem organizace In Place of War, která zkoumá a rozvíjí umělecké programy v konfliktních oblastech, a nyní vede rozsáhlý výzkumný projekt zaměřený na estetiku péče.