Have a good trip!

1. 8. 2019 Ailsa Marion Randall M. A., Mgr. Ivana Hrozková, Ph.D.

Nejobecnějším výrazem je travel; má význam cestování, cesta, cesty, a nevztahuje se ke konkrétní situaci: My job involves a lot of travel. We hope to visit Japan on our travels. I met a lot of interesting people on my travels.  Na našich cestách můžeme potřebovat travel alarm clock, travel iron a rozhodně také travel documents.

Jako sloveso použijeme to travel v následujících spojeních: to travel abroad, to travel the world, to travel round Europe, to travel round the Czech Republic a poetické to travel the seven seas.

Journey znamená konkrétnější cestu z bodu A do bodu B. Zdůraznuje cestu samotnou a její trvání: How was your journey? I had a nightmare journey - there was so much traffic. I would love to go to Croatia but the journey in the car takes too long – I think I will fly instead.

Nejčastěji máme tendenci používat slovo trip. Významem postihuje cestu tam, pobyt na místě a cestu zpět: to go on a trip; Have a good trip.; a three-day trip, trip to Europe, apod.

 Na výlet můžeme vyrazit třeba do zoo: a trip to the zoo, může se jednat o school trip nebo business trip. Děti ve škole mohou jít na field trip –.  do terénu, což může být history trip, geography trip, apod.. Zde bychom rádi podotkli, že trip se v angličtině nepoužívá tak často, jak  se  čeští mluvčí mnohdy domnívají, a místo něj se dává přednost výrazům jako  a day out, a week away, a school outing.

Na druhou  stranu ale slovo trip může být ve specifických spojeních, např: a guilt trip: Do not put me on a guilt trip.; nebo a trip to the dentist: For many people a trip to the dentist is like something out of a horror film.

 

Pokud máte rádi cesty po moři, určitě budete potřebovat výraz voyage: He was tired of his long voyage to Australia.Trávíme-li naše prázdniny v nějakém letovisku, můžeme také vyrazit na excursion, což znamená fakultativní výlet.

Závěrem nám dovolte popřát :  Have a nice holiday a Bon voyage!

Ailsa Marion Randall M. A. a Mgr. Ivana Hrozková, Ph.D.

Katedra anglického jazyka a literatury

Pedagogická fakulta MU


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info