Archeologické léto: Pravěký sídlištní areál, neolitický rondel. Návštěva probíhajícího archeologického výzkumu.

Warning

This publication doesn't include Faculty of Education. It includes Faculty of Arts. Official publication website can be found on muni.cz.
Title in English Archaeological summer: Prehistoric settlement area, Neolithic enclosure. Visiting ongoing archaeological excavation
Authors

TÓTH Peter

Year of publication 2021
Type Popularization text
MU Faculty or unit

Faculty of Arts

Citation
Description Těšetice-Kyjovice patří k nejvýznamnějším nalezištím moravského pravěku. Díky objevu rondelu – kruhového příkopového areálu – se lokalita stala známou i v zahraničí. Právě zdejší rondel byl totiž prvním komplexně prozkoumaným objektem tohoto typu ve střední Evropě. K nejstarším dokladům zdejšího osídlení patří rozlehlá osada kultury s lineární keramikou (v poloze „Sutny“), v jejímž zázemí se dochovalo i několik pohřbů. Stopy zde zanechali také nositelé kultur s vypíchanou a především moravskou malovanou keramikou – právě z této doby pochází zmíněný rondel. Osídlení zde pokračovalo i v eneolitu: v nedávné době byl odkryt komorový hrob vysoce postaveného příslušníka kultury se zvoncovitými poháry. V nedaleké poloze „Vinohrady“ bylo objeveno pohřebiště starobronzové únětické kultury a sídliště a pohřebiště horákovské kultury ze starší doby železné (halštatské). V uvedených termínech na lokalitě probíhá archeologický výzkum, můžete se tedy s námi podívat archeologům přímo „pod ruce“!
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.