Spolupráce v digitálních kolaborativních nástrojích

Vojtěch Hamerský Profesní spolupráce Profesní zapojení tutorial

Bez popisku

Mnohé digitální nástroje umožňují s pomocí různých kolaborativních funkcí pracovat na jednotlivých dokumentech či rovnou celých projektech společně v týmu lidí. Opravdu výrazným benefitem těchto nástrojů je počet možných způsobů spolupráce a také jejich povaha. Digitální technologie nám totiž umožňují v jednotlivých nástrojích pracovat synchronně i asynchronně dle potřeby - to znamená, že není vždy nutné na společných věcech pracovat v reálném čase, ale rovněž například s pomocí komentářů či režimu sledování změn s odstupem času. Nyní si představíme práci s konkrétními nástroji, které lze ve vaší praxi bez problémů využít pro hromadnou spolupráci ve dvou či více lidech.

Google Workspace

Google Workspace (dříve G Suite) je jeden z nejznámějších kancelářských balíků, které mohou usnadňovat vzájemnou spolupráci. Využít lze Google Dokumenty, Prezentace, Weby, ale také Jamboard či Classroom. Místo, kam se pro všechny naše potřebné dokumenty a informace můžeme vydat, je však Google Disk. V následujícím videu si povíme, jak Google Workspace v základu funguje.

Microsoft 365

Dalším velmi známým kancelářským balíkem je Microsoft 365 (dříve známý jako Office 365). Ten nabízí nástroje jako Microsoft Word, Excel či PowerPoint. V posledních měsících je Masarykovou univerzitou využíván především s pomocí nástroje Microsoft Teams, na nějž se váží další aplikace (kupříkladu OneNote, Planner či úložiště OneDrive). Podívejte se, jak celý balík Microsoft 365 funguje.

Miro

Miro si lze představit jako velkou interaktivní nástěnku, na níž lze umístit takřka cokoliv a na které je můžete téměř jakkoliv upravit, poskládat či organizovat podle svých potřeb či potřeb projektu, na němž zrovna pracujete. Miro se tak hodí nejen pro osobní potřebu, ale například v případě brainstormingu v celém týmu lidí, tvorby myšlenkových map, uchovávání důležitých myšlenek, apod. Jeho největší výhodou je snadné používání a opravdu velké množství dostupných funkcí.

Figma

I když je Figma nástrojem sloužící zejména pro designéry a UI/UX designéry, lze ji využít stejně jako výše zmiňované Miro. Figma vám taktéž nabízí rozlehlý prostor, který můžete využít pro myšlenkové mapy, grafické členění důležitých podkladů pro snadné přemýšlení a vizualizaci. V následujícím videu si o ní řekneme trochu více.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info