Jak jednoduše a rychle sdílet online dokumenty?

3. 1. 2022 Vojtěch Hamerský tutorial

Bez popisku

Možná se stále ztrácíte v tom, jakými způsoby lze své digitální dokumenty sdílet s kolegy či studenty a jaké jsou v samotném sdílení rozdíly. V tomto krátkém návodu se podíváme, jak velmi jednoduše a zároveň rychle lze ve službách a nástrojích najít možnosti sdílení, jaké použít a jak s nimi nakládat.

Jak obecně na sdílení dokumentů?

Každá z digitálních služeb či nástrojů, které slouží k tvorbě dokumentů, zpravidla nabízí i možnost jejich sdílení — ať už za účelem prohlížení nebo přímé kolaborace. Sdílet lze nejen jednotlivé soubory či dokumenty, ale rovněž celé složky, které mohou sloužit jako kmenové adresáře pro celou škálu podkladů například pro projekt s dalšími kolegy či se studijními materiály pro studenty.

Ať už se jedná o soubor či rozpracovaný dokument, v každém z nástrojů je pro sdílení příslušná funkce. Většinou se nachází například v nabídce po rozkliknutí tří teček u souboru či po kliknutí na ikonu řetězu. Velká řada služeb a nástrojů umožňuje před samotným sdílením specifikovat, jak a komu chcete soubory sdílet. Můžete si tak nechat vygenerovat odkaz, s jehož pomocí se k souboru dostane kdokoliv, nebo můžete dokument sdílet pouze kolegům s MUNI pracovní adresou. Tak například zamezíte, aby se k dokumentům dostal kdokoliv mimo univerzitu.

Pokud chcete dokument sdílet například konkrétním dvěma či třem lidem, můžete vložit jejich konkrétní e-mailové adresy, na které jim přijde oznámení s pozvánkou ke spolupráci. Specifikovat rovněž můžete zda bude mít daný člověk právo vámi vytvořený dokument upravovat či jestli bude dokument dostupný pouze pro prohlížení.

A jak sdílet dokumenty s pomocí konkrétních nástrojů? Můžete se podívat na video návody, ať víte, kam kliknout a jak se co nastavuje. Funkce sdílení je totiž pro každý nástroj mírně odlišná, i když námi popsaný základ zůstává stejný.

Videa s ukázkami sdílení

Google Disk

Google Dokumenty

Microsoft SharePoint

Microsoft OneDrive


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info