Mote a zpětná vazba v podobě zvukových nahrávek

3. 1. 2022 Vojtěch Hamerský tutorial

Bez popisku

Měli jste někdy pocit, že si vaši studenti zaslouží lepší zpětnou vazbu? S nástrojem zvaný mote je to možné, lze s ním podávat nejen formativní, ale rovněž i sumativní hodnocení s pomocí zvukových nahrávek. Jejich tvorba je jednoduchá a také rychlá. Mote je speciálně designován právě pro potřeby pedagogů a vzdělávacích institucí, ať už se jedná o humanitní, technické, umělecké či přírodovědní obory. 

Mote a zvuková zpětná vazba

Mote již z toho, jak je koncipován, lze využít zejména pro potřeby distanční výuky nebo třeba v kontextu seberegulovaného učení, kdy mají studenti jasně zadané podklady a v rámci svého učícího procesu mají za úkol tvorbu různých výstupů (např. projektů, esejů a dalších).

Základní myšlenka mote vychází z předpokladu, že pro pedagoga je mnohdy snazší své myšlenky a postřehy na dané studentovy výstupy vyjádřit ústně než písemně. Nejen, že taková zpětná vazba bude působit přirozeněji, ale rovněž je z pohledu tvorby rychlejší.

Mote má rovněž obří výhodu v možné integraci se službami od Googlu, je možné jej propojit například s nástroji jako Google Classroom, Google Slides, Gmailem, apod.

Nástroj je ve své základní verzi k dispozici zdarma. Registrovaný uživatel je pouze omezen určitými limity, zejména délkou nahrávek (maximálně 30 vteřin) a počtem nahrávek vytvořených za měsíc (maximum 20). V případě možného plošnějšího využití lze zvážit možné placené verze, která stojí 39 dollarů.

Jak mote pro potřeby zpětné vazby využít?

Mote lze začít využívat v pár jednoduchých krocích:

  1. Registrujte svůj účet, a to s pomocí vámi již využívaného Google účtu (může se samozřejmě jednat primárně o školní účet Masarykovy univerzity, která umožňuje Google účet vytvořit).
  2. Přidejte si mote jako doplněk do internetového prohlížeče.
  3. V případě, že chcete nahrát zpětnou vazbu, klikněte na ikonku mote v pravé horní části prohlížeče v panelu doplňků.
  4. Klikněte na možnost "Record a mote".
  5. Pokud bude vaše nahrávka kratší, než je limit, klikněte na ikonku fajfky.
  6. Po ukončení nahrávky zkopírujte odkaz a sdílejte jej studentům. Odkaz tak můžete vložit do e-mailu, poslal jej studentům skrze chat v Microsoft Teams, vložit jej k odevzdanému úkolu v Google Classroom a podobně.

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info