Zábavná a rychlá zpětná vazba s Flipgrid

3. 1. 2022 Vojtěch Hamerský tutorial

Bez popisku

Co kdyby se dal Instagram nebo Snapchat využít pro vzdělávání? Takovou myšlenku měl tým, který stojí za nástrojem Flipgrid s vizí co nejvíce podporovat tzv. sociální učení. Platforma uživatelům umožňuje vytvářet krátká videa pro potřeby výuky, a to prakticky kdekoliv a kdykoliv. Podívejte se, jak Flipgrid funguje a jak ho lze taky využít.

Flipgrid jako nástroj sociálního učení

Hlavní síla Flipgridu spočívá v jednoduchosti vytvářeného obsahu s velkým učebním potenciálem. Vylepšuje stávající metody spočívající zejména ve sdílení textových podkladů či zpětné vazby a snaží se dát učení vizuální podobu. Zároveň nechává promlouvat všechny, kteří mají co říct a co naučit, ať už se jedná pouze o pedagogy nebo rovněž i studenty mezi sebou.

V nástroji pedagogové a studenti společně vytváří tzv. grid (odtud název služby), tedy jakousi propojenou síť, v níž lze diskutovat a sdílet vše na zadaná témata (tzv. Topics). Flipgrid podporuje sociální vazby nejen v rámci potenciální distanční výuky, ale účinně rovněž i v kombinaci s klasickou frontální výukou. U prvního i druhého případu je však zážitek pro všechny strany imerzivní a dostatečně interaktivní, zároveň rychlý a obohacující.

Flipgrid lze využít například pro vzdálenou diskusi nad vytyčenými tématy, k podávání zpětné vazby nejen ze strany pedagoga, ale rovněž mezi studenty samotnými, či ke kolaborativní práci nad zadanými projekty či úkoly.

Jak Flipgrid využít?

  1. Registrujte se. Využijte pro to svůj MUNI účet, který využíváte například pro přihlašování k Microsoft Teams.
  2. Při registraci vyplňte i potřebné údaje, například typ komunity, kterou budete chtít vytvořit.
  3. Vytvořte svoji první skupinu, a to zvolením možnosti + Group.
  4. Skupinu pojmenujte (například dle názvu vyučovaného předmětu).
  5. Zvolte možnosti, jakými se studenti budou moci ke skupině přidat (například odkazem či e-mailovou pozvánkou)
  6. Pozvěte do skupiny své studenty, a to výše povolenými možnostmi.
  7. Vytvářejte nová témata (tzv. Topics) a nahrávejte k nim videa. Vyzvěte studenty, aby tak učinili také.

Flipgrid můžete využít v rozdílných kontextech a pro rozdílné potřeby v rámci své výuky. Může se tak jednat o podporu spíše neformálního vzdělávání a sociálního učení, podávání zpětné vazby na úkoly studentů nebo například tzv. peer-to-peer učení.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info