Podpora kritického myšlení a strukturovaných debat s Kialo

30. 11. 2021 Vojtěch Hamerský tutorial

Bez popisku

Přáli jste si někdy vést se svými studenty dobře organizovanou diskusi na zajímavá témata, na něž existuje celá řada názorů, ale nevěděli jste, jak takovou debatu uchopit? Takový problém můžete jednoduše vyřešit s nástrojem Kialo, který nabízí speciálně navrženou architekturu pro vedení argumentačních debat pro osobní potřeby i pro potřeby výuky. K tomu účelu pak slouží verze Kialo Edu.

Co je Kialo a jak funguje?

Kialo je nástroj pro tvorbu diskusních témat pro podporu kritického myšlení a strukturovaných debat, které je třeba dobře uchopit a vést. Kialo tak pomáhá v rozvoji argumentačních dovedností, informační gramotnosti a ve schopnosti adekvátně využít své znalosti pro vedení konstruktivních diskusí na různorodá témata. Vedena mohou být nejen vyučujícími, ale rovněž i samotnými studenty. Skvělá je i možnost společného či individuálního postupu na základě svých vlastních přesvědčení a znalostí. Využít lze již vytvořená témata z již velkého balíku podkladů či vytvořit svůj vlastní strom plný "pro" a "proti". Pomocí větvení a podpůrných myšlenek pro jednu či druhou stranu pak může celý argumentační strom vypadat jako na obrázku níže.

Bez popisku

Možnosti využití

Kialo lze využít bezpochyby přímo v rámci frontální výuky na podporu probíraného tématu. Studenti mohou s pomocí tohoto nástroje oživit své znalosti a konfrontovat svůj pohled s pohledy dalších studentů v kurzu. Ti mohou také prozkoumávat jednotlivé argumenty pro či proti dané tezi svým vlastním tempem. Kialo tak přímo podporuje a nabádá ke kolaborativní spolupráci a diskusi napříč různými tématy.

Kialo můžete rovněž využít namísto esejů či dílčích úkolů. Místo nich můžete studenty nechat sestavit celý strom s argumenty pro a proti k jejich vybrané tezi. Tu si mohou všichni studenti včetně vyučujících projít a společně nad danými argumenty věcně a strukturovaně debatovat.

Bez popisku

Jak vytvořit tezi k diskusi?

  1. Pro tvorbu nových diskusí je potřeba mít vytvořený účet, klikněte tedy na Sign Up a zaregistrujte s pomocí svých údajů
  2. V přehledu svého účtu klikněte vpravo nahoře na Create Discussion
  3. Vyberte si z možností Single Thesis (tvorba pouze jedné teze) či Multiple Thesis (tvorba více tezí dohromady) a zadejte znění své otázky
  4. Vyplnit můžete i další doprovodné údaje, jako popis kontextu diskuse, značky či jazyk vytvářené diskuse
  5. Dále pak vyplňte všechny "pro" a "proti" poplatné pro danou otázku, na jejich základě proběhne diskuse se studenty

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info