Padlet — Virtuální nástěnky pro aktivizaci studentů

16. 12. 2021 Vojtěch Hamerský tutorial

Bez popisku

Pokud jste alespoň někdy přemýšleli, jak by se dal uchopit systém nástěnek jako za starých časů, existuje řešení. Jmenuje se Padlet a umožňuje vytvářet digitální prostor, který připomíná virtualizované nástěnky, v rámci nichž mohou pedagogové i studenti vzájemně komunikovat a přijímat obsah v různých formách.

Co Padlet je a jak funguje?

Padlet se prezentuje jako nástroj pro tvorbu virtuálních nástěnek, které však oproti těm fyzickým mohou mít různou podobu a mohou být mnohem rozsáhlejší či interaktivnější. Nástroj umožňuje vytvořit celkem sedm druhů nástěnek — klasickou zeď, plátno například v podobě myšlenkové mapy, tematické poličky, prostor v podobě mřížky, zeď v podobě feedu jako například na Facebooku, časovou osu a také mapu.

Do tohoto prostoru můžete připnout prakticky cokoliv, ať se jedná o odkaz na webové stránky, obrázky, dokumenty, vzkazy, zvukové nahrávky a mnohé další. Vytvořený prostor tak může velmi snadno fungovat jako úložiště studijních podkladů a dalších doplňující odkazů pro samostudium v rámci některého z vyučovaných předmětů.

V základní verzi je Padlet zdarma a je možné vytvořit čtyři padlety, tedy formou čtyři libovolné nástěnky. Pro tvorbu těchto padletů je potřeba účet, nicméně pro zobrazování a další práci jej ostatní uživatelé mít nemusí. Stačí, když se jim nasdílí příslušný odkaz.

Bez popisku

Možnosti využití

Padlet můžete v kontextu vzdělávání využít jednak mezi kolegy a jednak také se samotnými žáky. V případě sdílení s dalšími vyučujícími tak můžou jednotlivé padlety sloužit jako druh znalostní báze, z které si vždy každý "vytáhne", co zrovna potřebuje. Takové znalostní báze mohou být tematicky zaměřené podle zaměření, specializace či přímo na konkrétní problematiku.

Pro potřeby výuky a přípravu pro studenty lze Padlet využít například pro vzájemné sdílení studentských výstupů v rámci zadaných projektů. V daném padletu tak lze poskytovat zpětnou vazbu, která se dá následně sdílet s ostatními. Padlet může sloužit také jaké místo inspirace či pro poskytnutí dodatečných studijních materiálů k tématům, které v rámci vyučovaného předmětu studentům představujete. Studenti k takovému sdíleném padletu mohou jednoduše přistupovat kdykoliv budou mít danou potřebu.

Padlet můžete využít i přímo ve vyučování pro aktivizaci studentů, například formou zadání úkolu, v rámci něhož budou mít studenti za úkol přiřazovat dostupné možnosti do různých předpřipravené mřížky, apod.

Jak vytvořit novou nástěnku?

  1. Zaregistrujte se na padlet.com. Pokud již účet máte, přihlaste se k němu.
  2. V levém horním rohu klikněte na možnost Vytvořit padlet
  3. Vyberte si z dostupných šablon, například Zeď, Platno, Mřížka, apod.
  4. Začněte upravovat základní informace, jako název či popis padletu (s pomocí ozubeného kolečka v pravém horním rohu), upravit lze rovněž i pozadí, barevné schéma či písmo
  5. Přidání prvků provedete kliknutím na ikonku plus vpravo dole
  6. Přidaný prvek může být v základu pouze textový, ale rovněž lze nahrát odkaz, obrázek, zvukovou nahrávku a další multimediální soubory
  7. S přidáváním pokračujte do té doby, než budete mít vloženo vše, co budete chtít

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info