Jak spravovat svá videa na YouTube?

Vojtěch Hamerský tutorial

Bez popisku

YouTube se stal v oblasti videí alfou a omegou při nahrávání a vyhledávání jakéhokoliv video obsahu — přednášek, tutoriálů, videoklipů, e-learningových vysvětlujících videí, apod. YouTube však není jen o hudbě, videoherním obsahu, ale lze jej velmi účinně využít i pro potřeby vzdělávání. Tedy vzdělávání sebe sama, ale i ostatních.

Mám video, kam s ním?

Jestli jste v pozici, kdy máte pro své studenty připravený jakýkoliv video obsah, není nic jednoduššího, než jej nahrát na YouTube. K tomu primárně potřebujete Google účet. Každý takový účet (ve formě mujucet@gmail.com) je automaticky spojený i právě s YouTube. Zcela nový účet však zakládat nemusíte. Stačí, když si zapnete Google Workspace skrze svůj univerzitní účet, více se o tom dozvíte na webu IT služeb MUNI. Pokud již účet máte, je potřeba se k němu přihlásit. Na domovské stránce YouTube stačí vpravém horním rohu kliknout na přihlásit se a zadat univerzitní přihlašovací údaje.

Pro jakoukoliv správu vašeho video obsahu budete využívat takzvané Studio YouTube. To představuje váš vlastní prostor, kde budete videa nahrávat a dále je spravovat. Stačí kliknout vpravo nahoře na ikonu svého účtu a kliknout na možnost Studio YouTube. Ukázka toho, jak může takový přehled účtu vypadat, vidíte níže.

Přehled videí kanálu v YouTube Studiu

Jak nahrát video?

Video nahrajte ve Studiu YouTube. Takovému videu pak upravte veškeré náležitosti, které jsou potřebné pro jeho zdárné uložení. Jsou jimi například název, popisek, věkové omezení, kategorie či štítky. Videu pak můžete nahrát i svůj vlastní náhledový obrázek, přidat mu externí titulky či další interaktivní prvky. Podrobnější informace naleznete v oficiálním návodu o základech aplikace YouTube Studio.

Správa videí

Pokud to s video tvorbou myslíte opravdu vážně, je potřeba si promyslet, jak budete svá videa spravovat. Videa můžete řadit do tvz. playlistů, neboli kolekci videí, které spadají například do stejné kategorie, mají společné téma, nebo jsou určená pro jeden konkrétní kurz. Playlist videí tak může nést název např. Podklady pro předmět VideoLab.

U všech svých videí pak můžete určit, zda budou veřejná, neveřejná nebo soukromá. Veřejná vidí všichni uživatelé a mohou si vaše video kdykoliv vyhledat. Neveřejné video je vyřazeno z indexace a uživatelé jej tak nemohou vyhledat, dostanou se tak k němu jen ti, kterým pošlete na příslušné video (či playlist videí) odkaz. Soukromé video pak můžete vidět jen vy sami. Toto rozdělení vám jistě pomůže rozhodnout se, která videa ponecháte jako veřejná a která nasdílíte třeba jen studentům daného kurzu. O využití všech funkcí Studia YouTube se můžete dočíst v tomto přehledném návodu.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info