Jak na úpravu dokumentu aneb typografie, sestra gramatiky

Vojtěch Hamerský tutorial

Bez popisku

Obsah i forma jdou ruku v ruce. I sebelepší a obsahově kvalitní výstup nám však může pokazit nekvalitně a amatérsky vypadající design, který je nedílnou součástí celkového dojmu z naší práce. Pojďme se podívat na základní typografická pravidla, na které bychom při úpravách svých dokumentů měli myslet.

 

Na co si dát v základu pozor?

Při tvorbě tištěných i digitálních dokumentů je potřeba dbát na základní typografické zásady. Tedy využívání patkových (především u tištěných dokumentů) a bezpatkových (u digitálních) písem. V případě souvislého textu je potřeba hlídat řádkování, tvorbu odstavců, zarovnání textu či existenci tzv. sirotků a nedopalků. Ty nejzákladnější typografická a estetická pravidla najdete například zde. Další typografická pravidla, která bezprostředně souvisí s interpunkcí, jednotkami, spojovníky, pomlčkami, nadpisy či titulky pak lze nalézt tady. Jak rozdíl ve využívání typografie vypadá v praxi? Podívejte se na následující srovnání.

Písmo
a typografie

Existují tři základní typy písem — patkové, bezpatkové a ozdobné. Každé z nich se hodí k jinému typu dokumentu.

Nadpisy, odstavce
a zarovnání

Mít jasnou strategii, které úrovně nadpisů využít, je opravdu důležité. Finální dokument tak bude vizuálně efektivně členěný a uživatel se v něm snadno vyzná.

Hierarchie

Se všemi typografickými pravidly byste měli dosáhnout jasné hierarchie, kterou by měl uživatel v dokumentu ihned vidět. Správné formátování by jej mělo navést k tomu, které informace jsou v dokumentu opravdu podstatné.

Interpunkce
a speciální znaky

Tečky, čárky, pomlčky, tři tečky či uvozovky. Na všechny tyto interpunkční znaky je třeba dávat pozor, ať je náš dokument po formální stránce opravdu perfektní.

Mezery
a whitespace

Mezislovní mezery a rovněž důraz na správnou míru prázdného prostoru v dokumentu vytváří celkový profesionální dojem.

Příklad špatně strukturované a typograficky nevhodné prezentace
Příklad vhodně strukturované a typograficky správné prezentace

Jaké nástroje využít?

Nástrojů, které vám automaticky alespoň částečně pomáhají dokument upravit tak, aby byl vizuálně líbívý a typograficky správný, existuje celá řada. Můžete využít například následující pro přípravu tištěných či obrazových dokumentů, v nichž lze uplatnit veškerá typograická pravidla.

Canva

Ať už vytváříte infografiku či jiné grafické podklady pro svůj kurz, Canva je jednoduchým a intuitivním nástrojem pro jejich tvorbu. Využít lze desítky šablon zcela zdarma a stejně tak dalších grafických prvků, jakými jsou pozadí, ilustrace či fotografie.


Visme

Tento nástroj funguje na úplně stejném principu. Základní verze je zdarma a opět nabízí velké množství grafických prvků a šablon zcela zdarma, které lze do finálního dokumentu jednoduchým přetáhnutím vložit a využít tak, abyste vytvořili poutavé prezentace či jiné podklady pro své studenty i kolegy.


Microsoft 365

Kancelářský balík Microsoft 365 vám umožňuje využít aplikace jako Microsoft Word, PowerPoint, Sway či OneNote, u nichž je potřeba dbát na správné formátování a typografická pravidla. V případě, že si je osvojíte, můžete tvořit opravdu pěkné dokumenty, které lze poté jednoduše sdílet.


Google Workspace

Google Dokumenty, Weby či Prezentace. To jsou nejvýznamnější aplikace, u nichž můžete v rámci tohoto kancelářského balíku využít typografická pravidla pro opravdu efektivní vizuální prezentaci svých dokumentů.


Adobe

Adobe Spark, Photoshop nebo také InDesign. Všechny tyto aplikace z balíku firmy Adobe jsou speciálně zaměřené na grafiku a tvorbu či úpravu tištěných či obrazových dokumentů, v nichž lze uplatnit veškerá typografická pravidla.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info