Distanční či hybridní výuka s Klaxoon

29. 11. 2021 Vojtěch Hamerský tutorial

Bez popisku

Efektivně zapojit všechny účastníky setkání — ať už ty prezenční či také ty připojené distančně — se může v některých chvílích zdát jako těžký úkol, který může někdy znevýhodňovat jednu a mnohdy naopak druhou skupinu. S nástrojem Klaxoon však tyto starosti do značné míry odpadají. Klaxoon totiž umožňuje sdílet digitální tabuli se spoustou interaktivních prvků, které lze využívat na dálku i v rámci prezenčního setkání. A to zcela přirozeně.

Co je Klaxoon?

Klaxoon je v podstatě stejný typ nástroje, jakým je například Miro. Nabízí tedy možnost spolupráce v týmu v rámci vytvořené digitální tabule, v níž lze využívat nabízené interaktivní prvky. Zároveň však nabízí mnohem komplexnější pohled na digitální spolupráci, a to s pomocí dalších funkcí, které jsou dostupné i ve verzi zdarma (viz níže). S nimi můžete dalším spolupracovníkům (pracovním kolegům či studentům) pokládat dotazy v rámci sdíleného prostředí, nebo například vytvořit skupinu, v níž můžete sdílet specifické informace.

Bez popisku

Možnosti bezplatné verze:

  • Přístup k funkcím Board, Question a Network
  • 5 rozpracovaných tabulí
  • maximálně 100 nápadů na jednu tabuli
  • až 15 účastníku na jednu tabuli
  • integrované možnosti videokonference (Zoom, Teams či Webex)
  • připravený seznam zdarma dostupných šablon
  • neomezené možnosti využití funkcí Question a Network
  • možnosti využití vlastních zdrojů

🛈 Využít lze i licenci pro vzdělávací instituce. Více o ní naleznete zde.

Bez popisku

Pro co a jak lze Klaxoon využít?

Nástroj můžete využít jako pouhou digitální kolaborativní tabuli pro možnost hlasování, brainstormingu či tvorby konceptuálních a myšlenkových map. Klaxoon vám však s funkcí Questions může pomoci k lepšímu sběru zpětné vazby. Vaši kolegové či studenti tak mohou pokládat otázky přímo v průběhu spolupráce na dané tabuli a vy na ně můžete obratem odpovídat. V případě, že pro vedení (distanční či hybridní) výuky využívat Microsoft Teams, můžete Klaxoon s MS Teams propojit.

Klaxoon ve výuce

Klaxoon lze velmi kreativně využít samozřejmě i pro potřebu výuky, ať už bude probíhat plně distančně nebo třeba hybridně. V článku How to prepare and teach online classes se můžete dočíst o těch nejdůležitější krocích, na něž byste při tvorbě prostředí v tomto nástroji neměli zapomenout.

V případě, že máte studenty v kurzu rozdělené do různých skupiny, je pro ně žádoucí vytvořit speciální síť (Network), kde si mohou sdílet zajímavé podklady pro svoji skupinovou práci. Pro hromadné pravidelné setkávání můžete připravit a nasdílet digitální tabuli, kde mohou všichni spolupracovat na úkolech či aktivitách, které mohou mít různou podobu. Od tvorby myšlenkových map, přes spojování dvojic (v kontextu výuky cizích slov) až po sběr otázek ke konci hodiny.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info