Vitamín C

kyselina askorbová

  • Vitamín C hraje klíčovou roli v hydroxylačních reakcích a jeho nedostatek je historicky spjat s onemocněním zvaným kurděje. Toto onemocnění, známé už od starověku, se projevuje anémií, houbovitými dásněmi, podkožním krvácením a malformací kostí a zubů u kojenců.
  • Kurděje představovaly velký problém především pro námořníky. Jejich strava byla v historii složena hlavně ze sušeného masa a obilí. Rychle se kazící potraviny, jako ovoce a zelenina, byly jen zřídkakdy pro námořníky dostupné.
  • V roce 1753 skotský námořní lékař James Lind zjistil, že čerstvé citrusové plody mohou kurdějím zabránit a publikoval význam citrusových plodů při prevenci a léčbě kurdějí.
  • Několika vědcům se podařilo kurděje uměle vyvolat u pokusných morčat. Koncept antiskorbutického vitaminu navrhl Kazimierz Funk v roce 1912.
  • Jako první na světě jej v roce 1927 v krystalické formě izoloval Albert Szent-Györgyi, který zkoumal mechanismy oxidace v lidském těle. Silně redukující kyselou látku nejprve nazval "kyselina hexuronová" a nebyl si vědom toho, že se jedná o hledaný antiskorbutický faktor.
  • V roce 1932 izolovali W. A. Waugh a Charles G. King zjevně identickou látku z citronové šťávy, která byla identifikována jako antiskorbutický faktor, vitamín C.
  • Přestože pomerančový a citronový džus obsahují poměrně velké množství kyseliny askorbové, obsahují i cukry, díky nimž je čištění kyseliny askorbové extrémně obtížné. Györgyi vyřešil problém tím, že vitamín C začal získávat z paprik.
  • Chemickou strukturu vitamínu C stanovila skupina pod vedením Waltera Hawortha v roce 1933. Ve stejném roce tuto látku syntetizoval jak Walter Haworth v Anglii, tak Tadeus Reichstein ve Švýcarsku.
  • Reichsteinova syntéza kyseliny askorbové otevřela snadný zdroj syntetického vitamínu C, který se začal průmyslově využívat ještě ve stejném roce.