Elmer Verner McCollum

3. 3. 1879 – 15. 11. 1967

  • • americký biochemik a jeden z gigantů nutriční biochemie
  • • narodil se v Kansasu, kde také získal medicínsky zaměřený magisterský titul
  • • doktorské studium absolvoval na univerzitě Yale, kde zůstal ve spolupráci s dalšími významnými biochemiky, T. B. Osbornem a L. B. Mendelem
  • • jejich společný výzkum problému složení rostlinných bílkovin ve stravě definoval směr, kterým se McCollumova pozdější vědecká kariéra ubírala
  • • ve své kariéře pokračoval počátkem roku 1907 na univerzitě ve Wisconsinu, kde byl přidělen ke slavnému projektu známému jako „Experiment jednoho zrna“
  • • „experiment jednoho zrna“ spočíval v tom, že skupiny telat byly krmeny pouze jedním druhem obilovin, přičemž všechny krmné dávky měly mít podobnou výživovou hodnotu.
  • • experiment byl zakončen závěrem, že krmné dávky složené z jedné obiloviny (kromě kukuřice) nejsou plnohodnotné a telata krmená těmito dávkami byla podvyživená a umírala
  • • v dalším experimentu byly laboratorním krysám nahrazeny tuky v krmné dávce za sacharidy, výsledkem čehož bylo, že některé krysy po určité době přestávaly růst
  • • potravinový faktor zodpovědný za vývoj našli také ve výtažcích z listů vojtěšky a v orgánovém mase - McCollum tuto látku nazval „v tucích rozpustný faktor A“, později známý jako vitamín A
  • • během experimentů s krysí stravou mimo „v tucích rozpustný faktor A“ objevil i druhý faktor „ve vodě rozpustný faktor B“, který byl stejný jako faktor, který popsal už Christiaan Eijkman - tím McCollum přispěl i k objevení vitamínu B
  • • v následujících letech odhalil, že „ve vodě rozpustný faktor B“ je ve skutečnosti kombinován z mnoha různých sloučenin
  • • další významný objev učinil na počátku 20. let 20. století, kdy odhalil, že potkani mohou onemocnět křivicí, pakliže jsou krmení obyčejnou cereální stravou
  • • zjistil, že olej z tresčích jater zabraňuje vzniku křivice
  • • v roce 1917 přijal McCollum místo profesora a vedoucího katedry chemické hygieny, později biochemie na Johns Hopkins University
  • • měl význačnou výzkumnou kariéru doplněnou o služby v mnoha vládních radách a mezinárodních výživových organizacích a pravděpodobně více než kdokoli jiný té doby ovlivňoval lidskou stravovací politiku
  • • ukázal veřejnosti, že bílý chléb neobsahuje dostatek živin a s rozvojem syntetických vitamínů navrhl, aby chléb a mouka byly obohacovány o thiamin, niacin a železo