Vitamín B3

niacin

  • Objev niacinu úzce souvisel s nemocí zvanou pelagra, která je způsobena jeho chronickým nedostatkem. V historii bylo toto onemocnění rozšířeno, především u chudých lidí, jejichž strava sestávala téměř výhradně z kukuřičných produktů.
  • Kyselina nikotinová (niacin) byla poprvé syntetizována oxidací nikotinu v roce 1867. Tato látka se běžně používala ve fotografii a dlouho nebyla známa její souvislost s potravinami nebo zdravotními problémy.
  • Čistý niacin izoloval ze slupek rýže také Kazimierz Funk v roce 1912, když se pokoušel najít lék na onemocnění beri-beri. Protože niacin neměl na beri-beri žádný vliv, opustil práci s touto sloučeninou, přestože tušil, že látka může být nutričně důležitá.
  • Na možnou souvislost pelagry s nutričním nedostatkem poprvé upozornil v roce 1914 americký lékař Joseph Goldberger, který byl pověřen studiem pelagry. Nepodařilo se mu ale určit konkrétní účinnou látku, jejíž nedostatek je odpovědný za vznik pelagry.
  • Niacin, jakožto látku odpovědnou za pelagru, identifikoval Conrad Arnold Elvehjem až v roce 1937. Kritický faktor izoloval z extraktu z tresčích jater a stanovil, že strukturně se jedná o kyselinu nikotinovou. Následně prokázal, že čistá kyselina nikotinová i amid kyseliny nikotinové úplně nahradí jaterní extrakt a obě látky jsou schopny vyléčit pelagru.
  • Pro izolaci kyseliny nikotinové z jaterního extraktu byla důležitá práce dvou Elvehjemových spolupracovníků. Frank M. Strong, který z jater dokázal sublimací izolovat kyselinu nikotinovou a Dilworth Wayne Woolley, který z produktu sublimace získal krystaly.
  • Po objevení souvislosti kyseliny nikotinové a pelagry byly obilné výrobky obohacovány kyselinou nikotinovou nebo nikotinamidem.