Vitamín E

tokoferol

  • Vitamín E byl objeven téměř před 100 lety. Původně byl znám jako složka ovlivňující plodnost potkanů, u kterých zabraňoval potratu. Od toho je také odvozen jeho název z řeckého „τόκος“ a „φέρειν“, což v doslovném překladu znamená „nést narození“. Koncovka „-ol“ označuje jeho status chemického alkoholu.
  • O objevení se zasloužil endokrinolog Herbert McLean Evans se svou kolegyní Katherine S. Bishop z Kalifornské univerzity v roce 1922 při výzkumu vlivu výživy na reprodukci.
  • Evans a Bishop při svém výzkumu pozorovali že krysy krmené přesně definovanou stravou, obsahující všechny tehdy známé nutriční faktory, potratily. Potratům zabránilo doplnění stravy o čerstvý salát. Bylo zřejmé, že salát obsahoval tehdy neznámý nutriční faktor, který má zásadní vliv na reprodukci.
  • V čisté formě se podařilo vitamín E izolovat z oleje z pšeničných klíčků v roce 1936. O tento úspěch se také zasloužil Herbert McLean Evans a Gladys Anderson Emerson.
  • V roce 1938 byl sestaven strukturní vzorec vitamínu E. Strukturu vitamínu E poprvé popsal Erhard Fernholz a následující rok jej Paul Karrer syntetizoval.
  • Ve 40. letech 20. století byla prokázána schopnost tohoto vitamínu chránit nenasycené mastné kyseliny v tkáních před oxidací. Jeho nedostatek způsobuje poruchy vstřebávání tuků a může se projevit neurologickými potížemi.
  • V roce 1946 bylo prokázáno, že vysoké dávky vitamínu E mají pozitivní vliv na ischemickou chorobu srdeční.
  • Pozdější studie byly zaměřeny na roli vitamínu E ve výživě kojenců a jeho použití k prevenci hemolýzy, retrolentální fibroplazie, intrakraniálního krvácení a plicní kyslíkové toxicity. Tyto studie byly předchůdci novějších studií zkoumajících možné výhody léčby vitamínem E u předčasně narozených dětí.