Kanehiro Takaki

30. 10. 1849 – 12. 4. 1920

  • • byl lékařem v japonského námořnictvu
  • • vystudoval ve Velké Británii na St Thomas's Hospital Medical School
  • • během svého studia si osvojil epidemiologický přístup, jehož principem je odhalování příčin onemocnění
  • • epidemiologický přístup aplikoval i po svém návratu do Japonska, kde nebyl zdaleka tak rozšířený, jako v Evropě
  • • zasloužil se o zdokumentování a léčbu onemocnění beri-beri, způsobeného nedostatkem vitamínu B1 v době, kdy samotné vitamíny ještě nebyly objeveny
  • • zdokumentoval četnost onemocnění beri-beri a zjistil, že v chudších vrstvách společnosti je vyšší míra případů a správně usoudil, že onemocnění může souviset s kvalitou stravy
  • • provedl nutriční analýzu stravy podávané v Japonském námořnictvu a vyslovil hypotézu, že beri-beri je způsobeno stravou nedostatečnou na dusíkaté sloučeniny
  • • na základě svého výzkumu podal návrh na úpravu složení stravy v Japonském námořnictvu
  • • jeho návrh, na jehož základě byla podávána jídla bohatá na bílkoviny, byl přijat v roce 1884, čímž došlo k dramatickému poklesu výskytu beri-beri u námořníků
  • • zvýšení příjmu bílkovin odstranilo problém s beri-beri, protože množství bílkovin ve stravě koreluje s množstvím vitamínu B1
  • • ačkoli Takaki nevěděl, že beri-beri je způsobeno nedostatkem vitamínu B1, ukázal, že příčinou nemoci bylo nedostatečné složení stravy a empiricky stanovil, jak mu předcházet a léčit jej