Eduard Buchner

20. 5. 1860 – 3. 8. 1917

Nobelovu cenu získal v roce 1907 za biochemické výzkumy a objev bezbuňkového kvašení

  • • německý biochemik
  • • narodil se v rodině lékaře
  • • studium:
    • – univerzita v Mnichově
  • • pracoval v laboratoři organické chemie
  • • později se stal profesorem na univerzitě v Kielu a na univerzitě v Tübingenu
  • • v roce 1898 se stal profesorem na zemědělské vysoké škole v Berlíně
  • • V roce 1897 zveřejnil výsledky svého dlouholetého výzkumu alkoholického kvašení bez kvasinkových buněk. Zjistil, že příčinou kvašení je neživá chemická látka – enzym zvaný 57káza. Tento první objevený enzym, který Buchner izoloval z kvasinek, vyvolává alkoholické kvašení cukrů i bez přítomnosti živých buněk. Objev se stal základem nového samostatného vědního oboru – biochemie.